Detta gillar jag starkt!



Ut med Koalabröderna och in med Smurfarna. Hetaste trenden inom barnprogram just nu är tecknade klassiker föräldrar själva tittade på som barn.

- Det är gamla och fina värderingar som gäller, säger Lotta Beck-Remnes, ansvarig för barnprogrammen på TV4.


Ingen kan sticka under stolen med att barnprogram blivit en gigantisk industri. Varje vecka produceras nya program med nya karaktärer världen över. Nya barnkanaler startar sändningar, till alla barns stora glädje. Samtidigt tappar föräldrar allt mer kontrollen över vad deras barn egentligen tittar på. Oroväckande tycker många. Men lösningen på problemet är redan här.


- Just nu finns en revival trend som bara växer. Det handlar om gamla barnprogram från 80- och början av 90-talet. Det är beprövade program med bra kvalité som många av dagens föräldrar själva tittade på som små och därför känner sig trygga med, säger Lotta Beck-Remnes.


Ny teknik & röster
Och det är inte bara i Sverige som trenden börjar växa till sig. Fokus på alla stora barnprogramsmässor i Europa, USA och Asien ligger på att sälja in barnprogram som Turtles, Smurfarna och Vi fem.
- Skillnaden nu mot då är att programmen har förbättrats med ny teknik för bättre bild annars skulle det inte funka. Sen så läggs det på nya röster som dagens barn känner igen, säger Lotta Beck-Remnes. Redan nu går det att se Mumintrollens Äventyr, från sent 70- tidigt 80-tal, på TV4, och SVT sänder med jämna mellanrum klassikern Fem myror är fler än fyra elefanter, men det sistnämnda kan mer ses som ett undantag i revival-trenden i och med att det kom redan på 70-talet.

- Många av barnprogrammen från den tiden är politiska och det är något som många föräldrar idag inte tycker om. Man förespråkar fritt val. Fem Myror är så pass undervisande och lättsamt att det funkar men annars så är det lite nyare program som gäller, säger Safa Safiyari, ansvarig för barnprogrammen på SVT.


- Det viktigaste är att väcka barns fantasi och få dem att tänka annorlunda och utanför gränserna. Det finns många barnprogram som görs idag som erbjuder precis det men sedan måsta man säga att barnprogram från förr är otroligt välgjorda med fantastiska handlingar. Inte minst om man tänker på Astrid Lindgrens alla filmatiserade sagor, säger han.


TV4 förhandlar just nu om att köpa in följande barnprogram: Transformers, Ninja Turtles, Smurfarna, och Star Wars och Famous Five som tecknat. SVT satsar för närvarande mest på egenproducerat material.

Källa: Julia Najdek från familjeliv


Tankar

Skänk mej en tanke:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Tanke:

Trackback